rapport från Afghanistan

Sent denna eftermiddag höll ambassadör Krister Bringéus, med titeln senior civilian representative i Mazar - e Sharif, ett mycket uppskattat tal om läget därnere. Vi var många som väntat på denna rapport, lite tungt att behöva vänta tre dagar på ett sådant viktigt inslag.

Krister Bringéus är vår första civila representant för den militära insatsen. Det är cirka 10-15 svenskar som arbetar i Mazar och de kommer bland annat från Folke Bernadotte akademien, Rikskriminalen, Sida och MSB (Myndigheten för Säkerhet och Beredskap. 

Enligt Bringéus arbetar med:
1)politisk utpost, kontakter med civila samfund
2)Förvaltare av ett stort svenskt bistånd
3)Civil - militär samverkan.

Det är stora kulturella skillnader mellan de olika organisationerna som finns representerade och det är oerhört viktigt att skapa en gemensam målbild för alla. Det har man börjat göra och även skapa en mall som synkroniserar insatser, civila som militära.

Ambassadören vill ha mer synlighet och att arbetet blir mer projektorienterat.
Man har koncentrerat sig på uppbyggnad av brunnar, kliniker, vägar och skolor i de absolut mest
utsatta och fattiga provinserna i norra Afghanistan.  Han nämnde specifikt en provins där man inte haft elektricitet, inte rent vatten, läsokunnigheten har närmast varit 100 procent bland kvinnor och något lägre hos män. Idag har några delar av provinsen fått rent vatten och el och 30 skolor har startats. För invånarna är detta en otrolig insats. 

Att Afghanistanproblematiken är komplex är väl ingen nyhet. Och det hördes också på Krister Bringéus. Han är övertygad efter sina sex månaders närvaro och efter de samtal han haft med provinsguvernörer och representanter för många olika organisationer, att drar sig det internationella styrkorna undan så blir det kaos och inbördeskrig och talibanerna kommer tillbaka. Och det man byggt upp sedan 2001 raseras.
Men på sikt måste afghanerna själva hantera situationen men kommer att ta lång tid.


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0