våren

har inte kommit till Sälen. Men den fanns ändå med väldigt påtagligt i rikskonferensens program. Jag syftar till det som kallats "den arabiska våren". Självklart kan man i en konferens som handlar om försvars- och säkerhetspolitik inte undgå den enorma utveckling som skett i delar av Nordafrika och Mellanöstern. På plats fanns biståndsminister Gunilla Carlsson, ambassadörerna från Egypten och Israel. Vem hade trott att Tunisien, Egypten och Libyen skulle störta sina respektive envåldshärskare, alla länderna inom loppet av några månader?  Hade ni mina kära läsare trott så? Inte jag i alla fall.

Nu hoppas vi på att flera diktaturer följer efter. Och att despoterna faller en efter en. Att invånarna vågar stå upp för sina rättigheter och att så lite blod som möjligt spills. Syrien, Jemen, Bahrain för att nämna några.

Vi pratar väldigt mycket om andra länders övergrepp, vi svenskar. Men hur står det till med vår egna rättsstat? Jo jo lagar och förordningar ska hållas och myndigheter kan ibland ta till för mycket för att följa dessa till punkt och pricka. Polisen och åklagarmyndigheten är några. Etik och moral går inte alltid hand i hand när det gäller övergrepp mot den enskilda människan och dennes familj. Skam är det, EN STOR SKAM för rättssverige när den lilla människan kommer i kläm och sedan inte får den offentliga ursäkt och upprättelse som hade varit berättigad. Om detta diskuterades det på scenen med representanter från bland annat Advokatssamfundet.

Idag för 67 år sedan togs Raoul Wallenberg tillfånga i Budapest. Och i år är de 100 år sedan han föddes. Denna svenska försynta hjälte som räddade flera judar undan förintelsen. Med att hedra honom och hans gärningar avslutar jag dagens bloggande.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0