L

Konstig rubrik, jo jag vet. Men vänta nu lite. Läs färdigt så kommer förklaringen.
L står får hur jag känner mig för tillfället och då förstår du säkerligen också - när du läst färdigt - min totala brist på närvaro här på bloggen. Nu börjar jag:
L som i LAT
L som i LEDIG
L som i LUSTFYLLD
L som i LURIG
L som i LÄTTJEFULL???
L som i LISTIG
L som i LUSTIG
L som i LYRISK
L som i LEVANDE
L som i LIVSBEJAKANDE
Alltså - jag har ledigt och är totalt avkopplad från sans och redlighet. "L" - alltså!!!

den bästa presenten

Här vilar lathetens lättja! Det är helt underbart. Jag har gett mig själv ledigt och gör precis bara det som jag vill göra. Plockar lite hemma, lagar lite god mat, kaffar, umgås med nära och kära, promenerar och njuter sanslöst!

Tänk om alla kunde ge sig själv lathet i present. Eller i julklapp. Det är det bästaste som finns. Värt mer än filttofflor, iPhonar, matkassar eller morgonrockar!

Jag är ju privilegierad med att inte behöva känna någon julstress, då jag inte firar jul! Och jag lider mer er som känner sig oroliga och stressar upp sig. När vi har våra judiska helger så är jag så lyckligt lottad att vi i allmänhet firar dem hos finaste snällaste släktingen eller hos godaste vännerna. Det är en ynnest. Ingen stress där heller!

Så stressen har jag plockat bort helt och hållet. Istället råder den absoluta totala slappheten! Idag har jag fötterna på bordet och boken i handen. Jo du läste rätt. Trots att det är december så har jag faktiskt öppnat en bok! Jag som enbart läser på somrarna, har faktiskt frångått mina principer och fjantiga "JAG KAN INTE LÄSA PÅ VINTRAR HÖSTAR OCH VÅRAR"! 

Nu finns det bara en sak till att säga: NJUTBART!

nu blir det danskt igen....

Ni som följer min blogg vet att jag var på Fyn för några veckor sedan. Men jag har inte berättat vad jag gjorde där. Jag besökte Slipshavn, Danske Marinehjemmevärns skola! Fick vara med om några kvällslektioner i fartygsidentifiering och det kanske inte låter så upphetsande intressant. Men för mig som värnar om havets säkerhet och våra gränser var detta enormt häftigt.Fartygsidentifiering är något som vi knappt befattar oss med i Sverige. Om detta skal jag skriva ett längre reportage i Sjövärnsposten, en av de tidningar som jag är chefredaktör för.

Jag fick även följa med ut till havs när eleverna skulle öva rent praktiskt. Då var vi ute på Stora Bält med en av Marinehjemmevärnets båtar. Också en helt fantastisk upplevelse för mig som älskar havet. Att få stå ute på bryggan när fartygschefen lägger ut är en AHA-upplevelse som jag kan göra om flera gånger. 

När man är med danskar så blir det också många skratt. Det är högt i tak och humorn är lätt satirisk eller dansk. Typisk dansk. Därav en av bilderna som ni ser här nedanför!en helt vanlig söndag

Mitt yngsta ättelägg och jag tog bussen ner till byn för att luncha och kaffa. Det var inte bara vi som gjorde det. Många är de som inhandlar julklappar denna tredje advent. Bärandes och kånkandes på stora och små paket, påsar och blommor. Vi iakttar detta ur ett folkstudieperspektiv. Och tycker det är både spännande och intressant. 

Vi firar ju inte jul, det har jag skrivit om förr! Det vilda i blicken och stressen är jag gärna utan. Samtidigt som jag har en ambivalent känsla. Lite utanför känner jag  mig, men absolut inte en avundsjuk känsla utan mer som just "utanför". Å andra sidan har jag levt med detta i över 50 år och vet att detta årligen inträffar någongång i mitten av november, för att avslutas den 26 december.
Nu sitter jag med fötterna på min rosa tygpall och njuter av tända ljus och clementiner. Denna helt vanliga söndag i december!

sleepless.......

nä jag kan helt enkelt inte somna. Har nu räknat får om och om igen. De har hunnit bli många nu! Försökte med kor också men se det gick inte alls! Så nu har jag satt mig vid datorn. Fast jag har först löst Svenskans korsord och läst det viktigaste där. Det var mest om blåsor, alltså de fina vackra sakerna som damerna hade på sig på Nobelfesten!
Ja ja alla var inte vackra, men annorlunda kan man ju säga diplomatiskt!

Skulle jag  nu vara bjuden på festernas fest så skulle jag nog ha en röd klänning i år. Kanske uppsydd av Pär Engsheden som i min smak är en av världens bästa designers. Vilken dröm! Jag tror jag hoppar ner i sängen och drömmer om det! Godnatt - eller godmorgon!
let it snow let it snow let it snow

näääääääääääääää jag har inte ändrat mig! Jag tycker fortfarande inte om snö. Absolut inte. Men rubriken syftar till en julsång som jag lyssnade på idag! Jag fullkomligt ÄLSKAR julsånger. Och på Waynes Stureplan när jag kaffade idag hade flickorna christmascarols i högtalarna. Så där satt jag i fönstret och sjöng med. Inte så kul för de två väninnorna som satt bredvid och pratade om all världens viktiga ting, som vi kvinnor gör när vi kaffar. Men vad gör det. Själv stornjöt jag! Let it snow let it snow let it snow......danska drömmar

visst låter det som en sorts småkakor. Men det är det inte! Det är något helt annat. Spenderade för några veckor sedan fem dagar i Danmark. Det var inte någon nöjestripp, eller visst var det förnöjsamt, men jag arbetade mesta delen av tiden. De två första dagarna var jag på Fyn och gjorde ett reportage. I två dagar talade och intervjuade jag på danska. Det var så häftigt. För visst besöker jag mitt älskade Köbenhavn ofta, men då blir det mest småprat i butiker och med hotellpersonalen. Men nu förstår ni, i två dagar fick jag använda mitt fadersmål.
Det är många år sedan jag bodde i Danmark, så många så varken fingrar eller tår räcker när jag ska räkna ut hur många. Men språket sitter där. Och efter några dagar så drömde jag på danska. Förstår ni min enorma glädje!
Det var de danska drömmarna det!ledighet

ja ni läser rätt. JAG HAR LEDIGT! Det har jag gett mig själv, och jag var inte svårförhandlad. Och vad gör man då första dagen på sin långa ledighet? Jo vaknar klockan halvfem, efter att ha sovit i tre timmar. Fast jag gjorde något väldigt mysigt. Tog upp Svenskan från hallgolvet, satte på min kaffemaskin och tände massor med ljus i mitt stora lilla rum. Och på med filt. En härlig start på torsdagen. Så efter några timmar hade jag kollat på Godmorgon och Nyhetsmorgon och hört allt som hänt i världen i olika omgångar. Diskade en STOR disk, plockat och fixat. Vattnat mina blommor och klockan är inte ens halvnio på morgonen.

Nu sitter jag här i soffan och vet inte riktigt vad jag ska göra! Men det är inga stora bekymmer när man är ledig, eller hur!
Lev väl därute!RSS 2.0