Är jag en bakåtsträvande fördomsfull antifeminist?

En natt i Sälen när jag inte kunde sova började jag allvarligt fundera över mitt eget beteende. Som om jag skulle sova bättre efter det?!?! Hur jag tänkte - om det ska jag berätta.

Jag gör ingen hemlighet av att jag älskar karismatiska människor som står på scen. Att jag blir alldeles överlycklig när jag lyssnar på föreläsare och talare som ger av hela sig. Som har glimten i ögat. Och oftast tycker jag att det är män som står för den biten. Och jag framhåller mer än gärna deras storhet. Där mitt i natten i Högfjällshotellets säng började jag verkligen rannsaka mig själv. Är det så att jag har svårt att ta till mig kvinnor som har karisma, som talar som gudar och som framför sitt budskap med emfas? Är jag kanske till och med avundsjuk?

Nu började det bli svettigt, en sann terapisession vill jag lova!
Jo jag älskar män, det vet både jag och några av er, att jag gör. Men är jag kanske innerst inne en rabiat kvinnohatare som under inga omständigheter vill premiera andra kvinnor? Huva, tänkte jag och funderade vidare.

Jo, jag har skrivit många långa artiklar om vår försvarsminister som jag tycker är en bra karl. Som håller sina tal och som även kan använda humorn som medel. Gillar även inrikesministern som gärna, i den svåra tid vi lever i, kan dra en vits eller två, när han framträder. Jag var helt såld när Fredrik Reinfeldt stod bakom talarstolen och talade utan manus och jag fullkomligt skrattade ihjäl mig när komikern/mimaren Lasse Nilsen stod på scenen i Vinterträdgården.

Men gör det mig till en bakåtsträvande svartsjuk käring?
Klockan var nu fyra och sömnen lååååångt borta. Då uppdagade jag att när Ida Bexell, förbundsdirektör på Attunda Brandkår äntrade mikrofonen och med hög stämma och humor talade om något så viktigt som att vara människa, blev jag saliggjord. Och när Pernilla Ström modererar oss genom tre dagar, påläst och snabb i repliken ställer sina frågor, då är jag lycklig. För att inte säga när Gudrun Persson, Rysslandsexpert på FOI, framlägger sina dräpande teser om Herr Putin, då smälter jag.

Nä jag är ingen avundsjuk feminist. Inte heller någon bakåtsträvande självgod käring. Utan en kvinna som gillar de som kan föreläsa eller stå på scen och med glimten i ögat framföra ett viktigt budskap. Man eller kvinna, spelar ingen roll. Så det så.

Om jag kunde somna sedan? Nä då var det dags för frukost.

Lusekofta

Här i Sälen är det dagligdräkt som gäller - alltså lusekofta på dagarna. Det duger också med färgad shetlandströja, rundhalsad yllejumper eller vanlig hederlig kofta.

Igår kom inrikesminister Ygeman i LUSEKOFTA extra allt.
Idag höll han ett mycket bra tal om säkerheten i Sverige, om det läge vi befinner oss i. Och avslutade med ett citat ur en sång av David Bowie. Klockrent,

Jag återupptog frågan jag ställde till honom förra året om judarnas situation och utsatthet i Sverige. Då kom han direkt från Paris hit till Sälen. Efter attentaten mot Charlie Hebdo och kosherbutiken.
Jag undrade om han besökt Judiska Församlingen i Malmö - det hade han inte och hans intryck då var inte alls att de var så utsatta.

Idag svarade han mig att min fråga hade betytt mycket för honom. Han har nu besökt alla judiska församlingar och man har höjt bidrag till bevakning och informationsintag. Idag visste han mer än förra året. Han har verkligen växt Ygeman.


Verkställ

Alltså man kan inte annat än att tycka om försvarsministern. Jag vet inte om det beror på det klingande dalmålet eller hans enorma förmåga att stå med båda benen på jorden. Men jag är helt "såld".

Missförstå mig rätt - jag är journalist så jag är inte så betagen att jag inte kan se objektivt på det han säger och gör. Inte heller betuttad så att jag inte kan kritisera. Men maken till försvarsminister har vi inte haft sedan "doffen" brann - som min mamma brukade säga. När han avslutar sitt tal här i Sälen med: " Nu gäller verkställ" då smälter jag.

Lika betuttad är jag inte i utrikesministern. Som klampar in på försvarsdepartementsområdet och uttalar sig "privat" om sin syn på värnplikten. Privat - hm - i Sälen - där det finns mer än 40 journalister samlade. En sak kan jag säga - så mycket vet jag - att Wallström driver inte försvarsdepartementet - men hon blandar sig och klampar in på områden som hon inte ska uttala sig om.

Nu måste jag in och lyssna vidare på konferensen och återkommer.

RSS 2.0