Nyhetsmorgon & krönika om antisemitism

Om man inte kan somna så kan jag rekommendera er att exempelvis städa köket. Som jag gjort. Där såg det ut som om en eller kanske till och med 100 bomber briserat. Orsak ryggskott inklusive lathet. Men nu så är det jättefint, till och med golvet är tvättat. STORT för att vara hemma hos mig.

Antisemitismen har eskalerat i Sverige. Den har alltid funnits, mer eller mindre, men de senaste 10-15 åren har den visat sig med sitt fula tryne än mer. Förra helgen var full av incidenter och nu verkar det som om hela mediesverige och politiker har fått upp ögonen. Vi judar har ju vetat om hur det står till och om det har jag skrivit spaltmeter i flera tidningar. Men då har det inte tagits så seriöst.

För snart tre år sedan satt jag i Nyhetsmorgon och pratade om hur det är att vara jude i Sverige. Speciellt Malmö. Då sa jag att alla kommer glömma, men det gör inte vi. I tisdags var det så dags igen. Att sitta i Nyhetsmorgon alltså. Samma programledare som förra gången, men en annan ung man vid min sida, Daniel. Vi var båda nöjda med vår insats, om man nu kan vara nöjd med att prata om antisemitism, men dessvärre så blev det väldigt kort tid. Men bättre det än inget.

Min gästkrönika i Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad som ska handla om försvar, blev istället en personlig krönika om den eskalerande antisemitismen. Med utgångspunkt att jag är född och uppvuxen i Malmö. Jag känner en sådan frustration över att det har ändrats så i mitt fina land.

Något som sägs rent ut nu - men som vi judar vetat om - är att man pratar öppet om att det till största grad är personer med rötter i del länder i Mellanöstern som begår dessa hemska brott. Det finns hot från vänster- och högerextremister också, men som sagt det mesta och allvarligaste är utförda av människor från Mellanöstern.

Jag känner att jag skulle kunna ägna mycket av min tid med denna fråga. Förra året föreläste jag om "hur det är att vara jude i Sverige" för en 9a på en skola i Nacka. Det är oerhört viktigt.

Vill ni se klippet från Nyhetsmorgon gå in på TV4/Nyhetsmorgon från den 12 december. Vi var med från kl 7.12
Och här är länken till min krönika:
https://www.sydsvenskan.se/2017-12-14/daisy-balkin-rung-det-kravs-hardare-tag-mot-valdsverkarna


 

Stort & smått 2017

Spekulerar över året som gått och vad som varit de stora händelserna i Daisys liv. Det där med att fylla 60 var ju riktigt riktigt roligt. Speciellt då jag faktiskt hade lite ålderskris några månader innan. Men så slog jag på stort, med mina mått mätt. Startade redan några dagar före med lunch med familjen. Sedan tog dottern och jag flyget till London och firade i tre dagar. Det var helt fantastiskt. Dottern överraskade med finlunch på Claridge's. På kvällen åt vi på Scotts och tog drinkarna på Connaugt. Det blev dagar som jag sällan glömmer.

Några dagar senare bjöd jag på mingel på Profil Hotel med närmare 50 gäster. Så oerhört trevligt att så många kom. Då fyller man ju gärna 60 igen. Födelsedagspresenten från sonen - en resa till Madrid blev också så urhärlig. Sonen och jag på lyxhotell, shopping, god mat och dryck och långa promenader.

Rent karriärmässigt var när jag blev gästskribent på Sydsvenska Dagbladet. Stort för mig som är uppfödd med Sydsvenskan hemma. Att få krönikera om försvaret är verkligen både utmanande och intressant. .

Att jag började dejta igen efter många år gav ju också en extra piff i tillvaron. Det måste jag erkänna. Och så pricken över i:et när jag för snart två månader sedan bestämde mig för att ändra min livsstil. Äta nyttigt. mycket grönt, inget bröd och smör, ta bort godis och kakor. Äta tre mål plus två mellanmål per dag och dagliga promenader. Det har verkligen gjort susen. Både fysiskt och psykiskt.

Det har onekligen varit ett bra och händelserikt år. Och det är ju inte slut än. Eller hur!

Vad har era bästa händelser varit? Jag är nyfiken.

RSS 2.0