en lisa för själen

Följande krönika publicerades i Sjövärnsposten nummer 2/2011!

Vatten, en lisa för själen!

Att bo vid vatten är livskvalitet. Att färdas på havet är ett livselexir och att ha tillgång till vatten är en gudagåva.

 

Jag befinner mig i Göteborg, ute vid Eriksberg. En gång ett stort varv av dignitet, som numera är ett bostads- och fritidsområde med just närheten till älven. Här har jag varit i flera dagar och följt göteborgarna från min balkong eller från en bänk på kajen. Sol och vatten gör människor glada och pratsamma. Under vardagarna är det kostym, blazer eller dräkt som gäller. Och en lunch i solen följt av en glass på piren.

 

Till helgen klär svenskarna av sig så fort temperaturen närmar sig 15 grader så också denna helg. Då kommer Älvsnabben med stadsborna som skall ut och njuta vår. Med medhavd picknikkorg eller en sen lunch hos den lilla italienaren på hörnet.

 

Men vatten kan också vara en fara för kropp och själ. Det är inte alla människor förunnat att ha tillgång till rinnande vatten eller ens rent vatten. Vi behöver faktiskt inte gå så långt, här i Sverige har både Östersund och Sollefteå drabbats av bakterier som gjort flera invånare magsjuka.

 

Hur agerar då kommunerna när ”katastrofer” inträffar? Tänker de på att tillvarata de resurser som finns hos frivilligorganisationerna? Vet de att Bilkåren kan köra ut vatten i lastbilar och Svenska Lottakåren se till att vatten delas ut.

 

Sjö och hav kan ställa till det rejält. Alla vi som älskar havet vet också att det bara inom loppet av några minuter kan ändras från att vara gnistrande blått till stormande grått. Eller om spriten tar vid och de glada seglarna faller över bord eller går på grund.

 

Då ställer mer än gärna Sjövärnskåren upp. Med våra kunniga medlemmar och ändamålsenliga båtar kan vi ta oss ut och vara med i letandet, eller se till att logistiken fungerar. Leverera mat och dryck till räddningspersonalen. Resurser i tiden.

 

Kanske är det dags att kalla oss för beredskapsorganisationer igen. För det är precis vad vi är. Se till att göra ordet beredskap till någonting nödvändigt positivt och inte mossigt och larvigt. Beredskap är vi alla i behov av. Som individ, kommun, organisation, stat och världsdel. Mer och mer för varje dag som går.

 

Nu stundar sommar och semester. Då är det dags att tänka på lata dagar, stränder, sand och hav! Och glöm inte beredskapen!




 


Kommentarer
Postat av: emilia

Göteborg är en mkt trivsam storstad!



Välkommen till Ystad, vad lockar till besök?



He en fin dag!

2011-06-05 @ 13:07:45
URL: http://espot.blogg.se/
Postat av: Daniella

Hej hej, är allt bra med dig? :D

2011-06-05 @ 15:52:01
URL: http://daniellaevelina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0