Plikten framför allt

Så har du regeringen tagit beslutet att återuppta den vilande värnplikten. Jag är absolut av den åsikten att vi behöver ett bra, starkt och fungerande försvar. Och det ska vara vårt eget - inte någon annans. Om ni förstår vad jag menar? I ett land som Sverige där barn och ungdomar inte får någon försvarsupplysning i skolorna längre, kan vi heller inte begära att ungdomar ska söka sig till försvaret frivilligt. Sverige är ett land som varit förskonade från krig i över 200 år. Något vi självklart ska vara lyckliga över. I våra grannländer som Norge och Danmark är det annorlunda. Där har man byggt upp försvaret på en mix av frivillighet och plikt, så som vi nu också ska göra. Där har man också haft krig, för 72 år sedan. Där finns det fortfarande äldre som kan berätta hur det var då. Det finns minnen som gör att man inte behöver gå så långt för att förstå hur det är att vara inblandade i ett krig. Att vi i Sverige skulle klara av att rekrytera in frivilliga att bli soldater var ett önsketänkande.

Jag har skrivit det förr, bland annat i Expressen Debatt att jag anser att ett försvar byggt både på frivillighet och plikt känns lite som "varken hackat eller malet", men det är i alla fall bättre än hur det var. Nu hoppas jag att Försvarsmakten får lugn och ro att genomföra detta och att vi kommer upp i en numerär som gör att vi kan klara oss.

Och så kommer vi odelat in på Överbefälhavarens begäran om ytterligare 6,5 miljarder kronor. I den värld vi lever och befinner oss i med bland annat en despot i det stora landet i öst, så måste vi rusta vårt försvar. Vi måste ha ett bra utrustat modernt toppförsvar. Igen säger jag - de är bättre att ha ett eget försvar, en någon annans lands försvar!

Se nu till att ÖB får de pengar han behöver till det svenska försvaret.  Så att vi alla svenskar kan vara stolta och trygga i vårt land. Det är väl investerade kronor. Tro mig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0