förtjust i märkliga ting

Lite märklig rubrik kanske. Men jag har verkligen spekulerat mycket på hur det kan komma sig att jag är så förtjust i försvars- och säkerhetspolitiska frågor? Under årens lopp - ojojoj det låter som om jag vore lastgammal?!?!? - har jag följt debatten, läst promemorior, deltagit i konfenser och seminarier, intervjuat ministrar, kaptener, generaler, helt vanliga dödliga, sjövärnare, bilkårister, lottor, amiraler och en massa andra. Försökt lära mig mer för att jag är så sanslöst nyfiken. Och jag tröttnar inte. Hur kan det komma sig? Det har jag funderat på kan du kära läsare tro. Är det uniformerna? En man i uniform är ju rätt tjusig, det måste erkännas. Men ärligt talat det är inte det. Även om jag ibland kan känna mitt hjärta klappa lite extra när jag ser en stilig malaj. Nä, det måste vara något annat! I mitt föräldrarhem i Malmö, var det alltid högt i tak runt matsalsbordet. Vi pratade mycket politik och framförallt säkerhetspolitik. Alltså det måste ligga i generna. Jo det gör det säkerligen. Så har det blivit mer och mer och intresset bara växer. När jag 1987 blev anställd på Lottornas Riksförbund så kände jag att det var försvarsfrågor jag ville arbeta med. Och när jag 1995 startade eget då blev det naturligt för frivilligorganisationer och även andra myndigheter inom försvarsfamiljen att kontakta mig för diverse uppdrag. Och jag var och är överlycklig. Nu har det gått lite mer än 15 år sedan jag blev min egen något jag aldrig ångrat. Jag fortsätter arbeta med det som ligger mig varmt om hjärtat - försvar-, frivilligförsvar och säkerhetspolitiska frågor. Bland annat som chefredaktör för Sjövärnsposten. Något jag är oerhört stolt över. Alltså nu vet jag varför jag är så förtjust i dessa frågor. Att det sedan dyker upp en och annan stilig uniform är ju faktiskt bara en liten bonus!!!

tre kloka män

Tidigt tidigt ringde klockan. Fast å andra sidan hade jag varit vaken hela natten. Att den ringde betydde helt enkelt att jag kunde gå till matsalen och ta mig dagens första kopp kaffe. Hela natten hade jag med spänning följt vad som händer ï Vaxholms inlopp. Från min balkong. Fåglar, bilfärjor, små båtar och en och annan segelbåt passerade revy och det var enormt njutbart. Som sagt - tre kloka män stod på scen arla morgon på Folk & Försvars Nordiska Konferens. Markus Lyra, den finländske ambassadören i Sverige, Jan Hyllander, departementsekreterare på svenska försvarsdepartementet och Gunnar Kelöe, kommendör norska försvarsdepartementetets säkerhetspolitiska avdelning. Det de sa kanske i och för sig inte var något nytt eller revolutionerande och det var säkerligen inte meningen heller. Men de poängterade alla var och en för sig vikten av samarbete och att det verkligen görs. Men också svårigheterna på grund av att våra nordiska länder tillhör olika allianser. Sverige är med i EU, Norge är med i NATO, Finland är med i EU, Danmark som både är med i NATO och EU. Hade vi alla tillhört en och samma allians hade läget varit annorlunda. Nu ska vi inte måla fan på väggen. Samarbetet är igång sedan en hel del år och det går bra. Men Rom byggdes inte över en natt och så ej heller det nordiska försvarssamarbetet. Om den ryska ambassadören i Sverige Igor S Neverov kan jag dessvärre inte skriva så mycket. Hans framträdande var ganska blekt och lite halvtråkigt. Först tänkte jag att det är nog jag Daisy som är "färgad" från början och har mina förutfattade meningar - men när jag rensade min öron för att höra vad det sades runt omkring så var flera av samma åsikt som jag. Och det var faktiskt rätt skönt att höra. Pust - jag har alltså inga förutfattade meningar utan är en positiv, timid och optimistisk dam i min bästa ålder?!?!?!?!?!?!?!

stockholms skärgård

Det är något visst med vatten och sol. Det går direkt in i våra själar och med ens så öppnar den mest tillslutna person upp sig. På båten ut till Vaxholm satt vi så där i aktern i solen. Sida vid sida. Norrmän, finnar och svenskar. Danskarna har dragit sig ur samarbetet inom denna sfär. Och om det kan man tycka mycket. Speciellt jag med mina danska rötter. Men å andra sidan så kunde jag ju utnyttja detta vid presentationen imorse, när jag sa att jag är den enda dansken här. Ja ja, jag var dansk i tre veckor, för att sedan bli svensk. Men dock?!?!?!?! Tillbaks till båten. Vi satt där i aktern med solen i snudan (skånska för ansiktet) och njöt av sjön, Stockholm, skärgården och sällskapet. Redan där blev stämningen betydligt mer uppslupen än den varit under dagen. Det anrika Vaxholms Hotel är vår hemvisst under dessa två dagar. Själv har jag fått ett rum med utsikt över vattnet och bryggan. Man kan ha det sämre i livet. Och det är sanslöst gott att leva.

Hos försvarsministern

Lite andäktigt var det allt när vi satt och väntade på vår försvarsminister Sten Tolgfors på försvarsdepartementet i hjärtat av Stockholm. Han kom och satte igång på direkten med sitt framförande. Jag måste erkänna att Sten Tolgfors växt in i sin roll med åren. De 2,5 år han suttit på stolen har satt sina spår. Nu har jag visserligen tänkt att vara "snäll" och inte klaga och "kaxa" till mig som jag brukar. Men jag måste ändå lägga till att han är väldigt optimistisk när han presenterar det nya försvaret. Kanske med all rätt, men allt är inte guld och gröna skogar. Eftersom vi befinner oss på en Nordisk Konferens så framhöll Tolgfors flera gånger att "Sverige bygger säkerhet med andra". Och det låter väl bra. Förra veckan togs två stora beslut i riksdagen, dels om veteranpolitiken och dels om att vi från och med 1 juli 2010 frångår värnplikten. Ett stort steg för Sverige. Att man varken ska underskatta eller överskatta Rysslands militära förmåga, var en av slutsatserna som försvarsministern tog. Nog händer det mycket i Ryssland som vi bör uppmärksamma. Oroande demokratisk utveckling, tilltagande nationalism, den statliga kontrollen över ekonomi och media, är enbart några av orsakerna till oro, menar Sten Tolgfors. Att de har utökat sin Östersjönärvaro är också en orsak till uppmärksamhet. Men försvarsministern framhöll att det är precis det ryssarna vill. Att bli uppmärksammade. - De har fått mycket för pengarna för väldigt små saker! Det var en charmerande Tolgfors som pratade denna vackra vårdag. Och det mina kära läsare, är vi inte bortskämda med, att Tolgfors är charmig. Han berättade bland annat att han tillsammans med sina försvarsministerkollegor i Danmark, Finland och Norge brukar sms:a under sina möten. Om de inlägg de ska hålla. Oops! - Vi har inga problem att samarbeta politiskt utan är det problem så är det på myndighetsnivå, sa Tolgfors! Senare under en panel med representanter från Norge, Finland och Sverige fick vi dock höra av den finlänske ambassadören i Sverige Markus Lyra, att det inte alltid var så enkelt med samarbetet politiskt. - Om det kan jag berätta mycket, men kanske inte här, sa ambassadör Lyra. Och hur vi ska tolka det - ja, kära läsare det är en helt annan historia.

Jag bloggar från Nordisk Konferens - Folk & Försvar

idag och tre dagar framöver deltar jag i Folk 6 Försvars Nordiska Konferens. Jag som är en "STOR" anhängare av försvarsdebatter och seminarium fullkomligt älskar dessa tillställningar. För mig är det första gången jag deltar på den Nordiska Konferensen, men inte första gången i Folk & Försvarssammanhang. Det behövs ett större samarbete i Norden när det gäller försvaret. Mycket på grund av att det blir dyrare och dyrare att anskaffa nytt materiel och att ha personal anställda. Med de orden inledde Lars ekeman, generalsekreterare Folk & Försvar. Och det kanske man kan tycka att det inte ska vara så svårt. Men det visar sig vara svårare än att trä in en tunn tråd i en nål=)! Om det kommer jag säkerligen skriva mer om senare. På förmiddagen har vi fått lyssna till min favoritprofessor Bo Huldt, från Försvarshögskolan. Han är fullkomligt formidabel att lyssna på med sin lugna röst och sin härliga underfundiga humor. Han har också ett historiskt perspektiv på det hela, då han från början är historiker. Utan att gå närmare in på den något krigiska århundraden vi i Danmark, Norge och Sverige har. Att det pågår en kamp i Kreml om vilket fokus Ryssland ska ha, är säkerligen inget nytt för oss. Och att ryssarna inte utgör ett direkt hot mot oss är väl ingen som antar. Men att de befäster sin plats i Östersjön och speciellt upp i Berents Hav gör att vi i Norden borde samarbete på helt annat sätt. Bo Huldt refererar till den Stoltenbergsrapporten. Jag återkommer lite senare om hur det var hos vår försvarsminister. Nu ska vi nämligen dit och lyssna på Sten Tolgfors och dricka kaffe.

tiden.

Om jag lägger ihop alla minutrar jag väntat på vänner och kollegor och annat "löst" folk, så tror jag att det skulle kunna bli en lååååååååååååååååååååååååååååååång semester. Jo så är det. För jag omger mig nästan enbart med tidsoptimister.

Förr i mitt tidigare liv kunde jag bli helt vansinnig. skogstokig, se rött. Minns en gång när jag stod på Stockholms Central och inväntade en kollega. Det var inget ovanligt, hon kom alltid för sent. ALLTID! Jag hade vant mig eftersom jag själv alltid kommer i tid, eller till och med före utsatt tid.  Sån är jag nämligen. Där stor jag och sekunderna gick över till minuter. Och det började kännas i mina magnerver. Så här i efterhand kan man ju grubbla över varför det kändes i mina nerver när det borde kännas i hennes!?!?! På den tiden fanns inga mobiltelefoner att sms:a eller ringa och hetsa med. Irritationen växta och jag höll på att gå upp i limningen. Några minuter innan tåget skulle gå satte jag mig tryggt på min plats. Och innerst inne tänkte jag - lika gott åt henne. Men se det skulle jag nog inte ha tänkt. I Gävle kom en annan kollega och hämtade mig med orden: - Nu ska vi vänta här i Gävle några timmar för vår kollega är försenad och kommer med nästa tåg.

Det har jag lärt mig nu, att inte bli arg eller irriterad på dem som är försenade för det går bara utöver mig själv. Inte över dem som kommer försent och är STORA tidsoptimister. Numera sitter jag där på caféstolen och väntar, ungefär som tjuren Ferdinand satt under korkeken och luktade på blommorna. Jag beställer kaffe och dricker medan jag väntar. Och mina vänner eller kollegor de kommer när de kommer.


 

112!

det låter kanske allvarligt. Och det är det inte, åtminstone inte på det sättet. Men man kan behöva hjälp i många olika situationer. Som till exempel när jag har shoppat! Om detta ska jag förtälja!

För några år sedan var jag med min käraste dotter och shoppade. Det är ingen ovanlig situation i vår familj. Vi ÄLSKAR ATT SHOPPA! Men nu var det så att jag var i desperat behov av ett par svarta jeans. Och det är inte det lättaste när man drar storlek större. Samtidigt vill jag att de ska vara snygga, läckra, tuffa och gärna tighta. Jo så är det. För fastän att man är kurvig, mullig, tjock (kärt barn har många namn) så ser man inte smalare ut för att det hänger på en. Eller hur?!?!

Nåväl där står vi i affären, och jag hatar att prova. vem fasiken vill se på den där blekfisiga damen med stor ändanom! Inte jag i alla fall och inte i en urtråkig provhytt i storlek XS!!!! Så jag tar ett par 44:or i ren optimism och ska precis betala dem när min käraste vältaliga dotter Högt säger: - Mamma glöm nu inte att ta med dig mobilen ner på golvet när du ligger där och försöker ringa SOS för att få hjälp att komma upp när du äntligen fått på dig jeansen.

Expediten brast ut i ett STORGARV och varenda gång jag kommer in i affären skrattar hon STORT när hon ser mig. Jag bjuder på den. Så givmild är jag!

PS: Jeansen fick jag av någon anledning lämna tillbaka. DS  
 

rör inte.

Hur många gånger har jag inte sagt det till mina barn när de var små. När vi var i affärer eller hemma hos gäster. - RÖR INTE! Titta,  men inte RÖRA! Och det har aldrig varit något problem. Jag tror eller kan inte påminna mig att någon av mina två arvingar någonsin rört något de inte borde röra. Eller haft sönder något. Inte ens hemma. -SPILL inte, har jag också sagt ett otal gånger. Och vem är det som spiller - jo - JAG SJÄLV. På min blus eller topp vid min vackra barm kan man för det mesta se vad jag konsumerat den senaste timmen. Allt ifrån köttfärs med spagetti till glass med hjortronsylt!

Nu var det så att jag "turnerade" förra veckan i vårt vackra land. I södra Sverige kuskade jag runt. Då passar jag på att shoppa lite också! Så mår jag så gott i min shoppingsjäl. På H&M i Kalmar såg jag ett så läckert halsband som jag tänkte - det måste jag bara prova. Och det gjorde jag, det var bara det att jag tog på det utanför min kappa och sjal, så när jag skulle ta av det så - just det. Gick det i TUSEN bitar. Pärlorna trillade iväg långt bort på golvet och jag fick gå där och skämmas och plocka upp. Skaka kappan och lite annat för att smyckesstenarna skulle hitta ut från alla skrymslen i min kropp. Alltså fy för sören, som jag skämdes. Fast å andra sidan är det skönt att vara 50 plus i en sådan situation.

Men nästa gång ska jag säga till mig själv - Daisy se men inte röra!


morgenmad.

Morgenmad det är frukost på danska. Och frukost på danska är lunch. Förstår ni. Bra! Jag älskar frukost alltså morgenmad. Gott kaffe med mjölk och socker, färska frallor, eller rundstykker, dejligt wienerbröd, smör gärna det danska Lurpak eller svenska Bregott. Någon god ost och så lite marmelad på det. En god äggstanning säger jag inte heller nej till eller ett gott blödkogt ägg. Mums. Och så en tidning - Svenska Dagbladet hemma och Berlingske Tidende i Köbenhavn.  Så är morgonen räddad.

Om det nu inte varit så att jag inte KAN äta frukost. Alltså morgenmad. Det går helt enkelt inte. Inte sedan 10 år tillbaka. Då jag gjorde en magsäcksoperation (gastric banding). Slut på frukostätandet. Men KAFFET och tidningen går bra. Jättebra. Och tur är väl det.

Så alla de där morgnarna när man är ledig eller när man är ute på resa och kan äta hotellfrukost de existerar inte för mig. Åtminstonde inte i samma tappning som för er andra. Hur kul är det att sitta med 100 andra hotellgäster och dricka kaffe och höra porslinet slamra och dofta det rostade brödet. Nä då blir det en kopp kaffe på rummet istället. Och det är inte så tossigt det heller.

Eftersom jag tillhör de 25 procenten svenskar som har svårt att somna och sova på nätterna så kan jag ligga där i min säng och drömma om en god kopp kaffe. I flera timmar. Och att Svenskan ska trilla in genom brevlådan. Det saftar sig i munnen på mig och jag blir alldeles lyrisk. Vid femtiden brukar tidningsbudet springa upp för trappan och jag står redan på plats vid inkastet för att ta tidningen i handen. Så blir det kaffe med mjölk och socker med Svenskan till det. Och det käraste vänner är livskvalitet. Lika bra som den läckraste frukost/morgenmad som helst.


glöm inte kaffetåren.

Det har blivit populärt i vårt vackra land att kaffa - alltså att dricka kaffe på café. Det är trevligt tycker jag. Och något som jag gjort länge och väl i många år. Nu kaffas det på längden och på bredden och på konditorier, caféer, hotell, barer, restauranter, varuhus, bensinmackar och på väg någonstans. Och man får betala för den lilla koppen vill jag lova! Men ok, ska det nu vara DYRT ska det smaka gott också! Att betala kronor 38 för en latte som inte smakar annat än "som när man räcker ut tungan när det regnar" är hutlöst. Men det är kanske stolen, utsikten, platsen man betalar för.

Min bortgångna vackra kloka skånska saknade väninna och jag vi kaffade rejält. Det vill säga vi satt länge och väl och njöt av vår kopp. Men vi visste ju lika väl som alla andra att det nog inte bara var kaffet vi var ute efter. Utan pratstunden. den är MINST lika viktig om inte VIKTIGARE än kaffet.

Nu i dessa sociala mediers tidevarv så får vi inte glömma bort kaffetårens betydelse. Som gör gott för lekamen och själen. Utan kaffet stannar Sverige, så bevara den sociala kaffestunden.



kgränd i Helsingborg. Mycket gott kaffe!


dronning daisy.

Jag är namne med en dronning. Jo det är sant. Det har jag till och med skrivit om förr i denna blogg. Min pappa som var en STOR dansk rojalist hade långt innan jag överhuvudtaget var påtänkt, bestämt att om han fick en dotter skulle hon få namnet Daisy. Därför att kong Frederik och dronning Ingrids äldrsta dotter kallades för just "Daisy" hemma. Margerethe och Daisy är samma namn och betyder tusensköna. Så fick jag mitt namn den 5 januari 1957.

I min danska innersta själ så är jag en STOR beundrarinna av dronning Margerethe. Och jag är en STOLT dansk rojalist. Dronningen är intelligent, snabb, smart, påläst och rapp. Inte rädd för att synas varken med en cigarett eller ett glas whisky i handen. Jantelagen existerar inte i hennes värld. Hon är så signifikativ med Danmark och danskheten. Även om det hänt en hel del sedan jag själv bodde där 1978. Hon har glimten i ögat och vågar säga ifrån. Att hon dessutom är konstnär gör ju inte saken sämre.

Numera är jag närmast republikan när det gäller svenska kungahuset, men rojalist när det gäller det danska. I Danmark är man modern utan att assimilera sig till folket. Man har acklimatiserat sig! Och det är stor skillnad. I Sverige har vi fått det kungahus vi förtjänar, närmast fjantiga, som varken våga säga bu eller bä. Inte sticka ut för mycket och inte vara för annorlunda samtidigt som de ändå är det! ORKA (som mina ungdomar brukar säga)!

Lenge leve DRONNINGEN!





snabbmat


Att jag inte är någon Paul Bocuse i köket kanske ni redan vet vid det här laget. Inte ens någon Tina eller Per Morberg. Men en Daisy, kan man säga. Mina arvingar brukar säga att jag är bäst på grytor. Och med det menar de absolut inte världsbäst  - nej nej. De menar i jämförelse med annat jag lagar. Förstår ni?!?!?!

Men nu är det så att jag tycker det är rätt roligt att stå där i grytorna och tillaga en gryta, eller en stek eller en soppa. När jag vet att mina ungdomar ska äta middag hos mig. Och då pratar jag med mig själv och låtsas att jag är i tv:n. Jo ni läser rätt. Jag tror att jag är Tina, Per Morberg eller varför inte Nigella! Svänger med sleven, ler stort med mina inbillade vackra vita tänder och pratar om mina ingredienser såsom om de var självodlade i min lilla köksträdgård (som inte finns)!

När jag står där vid spisen så njuter jag stort över att jag tycker mig vara en riktig matmamma. Och jag lever mig in i rollen. Med emfas. Då dukar jag vackert och gör mig till. Så sätter sig mina arvingar till bords och min mammaådra växer sig stolt. Så väntar jag på att höra något typ: - Oh mamma, så gott det här är. Eller, - det smakar urgott.

Men, det hörs inte speciellt mycket. Förr kunde sonen fälla kommentaren: - Det blir en 4:a av 10 möjliga!

Nåväl, efter 10 minuter är maten uppäten. Inte mycket finns kvar varken i grytan eller på tallrikarna. Middagen som tog några timmar att tillaga finns nu efter några minuter väl bevarad i arvingarnas magar. 
Och jag undrar: Är det detta som kallas för snabbmat? 

 


RSS 2.0